top of page

Artikel 3 Gezond en Natuurlijk

De mens heeft zijn kop in het zand gestoken

Een kip is echt een sociaal dier dat leeft in groepjes van een haan, enkele hennen en kuikens. In deze groep heerst er een natuurlijke rangorde. De dieren kennen elkaar en respecteren de sterkste in de groep. De haan verdedigt zijn territorium tegen indringers en waarschuwt voor gevaar. Hij lokt de hennen naar voedsel en naar een slaapplaats. Kippen hebben voldoende ruimte nodig om te kunnen bewegen en de vleugels uit te slaan. Als je tegenwoordig als kip zo leeft dan ben je een echte gelukskip.

 

Wereldwijd worden er elk jaar zo’n zeventig miljard landbouwdieren verbruikt voor hun vlees, eieren en melk. Naar schatting leeft 70% van hen in zogenaamde intensieve systemen. De volle geautomatiseerde stallen hebben niet zoveel meer weg van de traditionele boerderij. Het is echter de goedkoopste manier om de hoogste productie te verkrijgen. Dat het makkelijk is voor de boer is een feit. Dat het ten koste gaat van het welzijn van de dieren en het milieu nemen we graag voor lief.


Een kip zit vijftig dagen met gemiddeld vijftigduizend andere kuikens in zo’n kippenflat. In die vijftig dagen wordt het een groot kuiken. Deze kip is genetisch gemanipuleerd en gevoerd met maïs, groeihormoon en antibiotica. Na vijftig dagen gaan ze in de vrachtwagen naar het slachthuis. De slacht verloopt volautomatisch via lopende banden. Zo’n slachtlijn kan veertienduizend kippen per uur verwerken. Het is dus een grote kippenvernietigingsfabriek. Het kippenvlees verblijft daarna gemiddeld jaren in koelcellen voordat de kip in de supermarkt komt. De kip wordt vervolgens met water geïnjecteerd om meer gewicht te krijgen. De kiloknaller is geboren en de kip is voor u gedood.

 

Bij andere dieren is het al even slecht gesteld. Dieren horen in de vrije natuur rond te lopen, ze horen hun natuurlijke voeding te eten en op een normale manier te bewegen. Goed vlees is dan veel eiwit

 

en weinig vet. Ga maar na, beweging is spier en stilstand is vet. Goed vlees is dus eigenlijk alles wat rent, vliegt, zwemt en springt. Dit bio-industrievlees heeft dus ook voor ons gezondheidsnadelen. De groeihormonen, antibiotica en bijstoffen belasten ons ontgiftingssysteem enorm, bovendien krijgen we maar weinig eiwitten aangeleverd.

 

Het is dus aan ons mensen om hier wat mee te doen. Uiteindelijk bepalen we zelf wat er in de schappen te vinden is. Gaan we over op biologisch of houden we deze zieke industrie in stand. Wordt het niet tijd dat deze bio-industrie zelf een spuitje krijgt of steken we onze kop gewoon weer in het zand.
 

bottom of page