top of page

Triggerpoints

Wat zijn triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine, voelbare verhardingen in een spier, die zeer drukpijnlijk zijn. Een triggerpoint bestaat uit kleine spiervezels, die vast en verkrampt in elkaar zitten (contractieknopen). Aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof wordt hierdoor moeilijk en afvalstoffen kunnen niet gemakkelijk worden afgevoerd. De spier raakt verkort en slechter doorbloed. Andere spieren zullen de taak van de verzwakte spier over gaan nemen en bij voortduring overbelast raken en ook triggerpoints ontwikkelen (keten van spieren).

 

Hoe ontstaan triggerpoints

De meest voorkomende oorzaak is chronische overbelasting van de spier, zoals een langdurige verkeerde werkhouding of verkeerde leefgewoontes. Ook acute overbelasting, zoals een verkeerde beweging of een ongeval kan triggerpoints veroorzaken. Andere oorzaken liggen in:

  • Houdingsafwijkingen zoals een beenlengteverschil of een scoliose

  • Een periode van gipsimmobilisatie, bijvoorbeeld na een fractuur

  • Te hard of verkeerd trainen

  • Tekorten in bepaalde voedingsstoffen zoals calcium, ijzer, magnesium, vitamine B1, foliumzuur, vitamine B12, vitamine D

  • Verminderde schildklierfunctie of andere hormonale ontregelingen

 

Therapie met massagetechnieken

Triggerpoints bevinden zich niet altijd in dezelfde zone als de pijnklachten, maar zijn vaak te vinden in een spier op zekere afstand van de pijnklacht. De therapie is gericht op het inactiveren van de triggerpoints, waardoor de spierspanning afneemt. Dit kan met massagetechnieken zoals diepe fricties of strijkingen, stroomtherapie, laser, ice & stretching.

Therapie met dry needling

Een zeer snelle, effectieve methode is dry needling. Met een acupunctuurnaald wordt een aantal malen geprikt op het triggerpoint, totdat deze zacht wordt. Door de behandeling raakt de spier weer ontspannen en kan de normale stofwisseling herstellen.

 

Verschijnselen die door triggerpoints kunnen ontstaan:

  • Myofasciale pijn, gelokaliseerd in een bepaald gebied, kenmerkend voor de spier. Vaak treden ook tintelingen of een doof gevoel op in dit gebied.  

  • Veranderingen in spierfunctie zoals spierverkortingen (oa. bewegingsbeperking en gewrichtsstijfheid) en krachtsafname.

  • Vegetatieve symptomen, zoals toename van zweten, rillerig en onwel voelen, overgevoeligheid van de huid, licht in het hoofd, koude handen.    

  • Coördinatie stoornissen, zoals een slechter wordend handschrift of moeite met het maken van precieze bewegingen.

 

MEER INFO

voor meer info hierover kun je kijken bij www.triggerpointboek.nl

Gerard Verswijver studeerde af aan Hogeschool Hanzesteden op de thesis "Triggerpoints, de prijs van onwetendheid". In deze opleiding werd een module gewijd aan triggerpoints door Dr. Tolic.

bottom of page